RNG píše:
Ivan, Betain HCl ako vabidlo na ryby by som rozhodne nepouzival. Ja ho pouzivam samozrejme kazdodenne uz dlhsi cas, ako starsi clovek to uz davno potrebujem. Ked som vyse 20 rokov bral prostriedky" proti kyselinam" a cital som u dr Whittakera, ze kvasenie v zaludku a nasledovne natlacenie obsahy zaludka je len pre nedostaok kyselin, skusil som zo zufalosti Betain HCl a odvtedy nepoznam pocit paly, az na zriedkave prilezitosti, ked sa objem bielkovinami a na vrch vsetkeho zoberiem nieco sladke a zalejem to polosladkym sampanskym.
Predtym som dlhe roky musel brat na radu lekarov viackrat denne protikyselinove pilulky......
Inac zaludocna kyselina je tiez chelator......A betain je potrebny na viacero pochodov v peceni, nasom filtri neziaducich latok.
Pri tvorbe kyselin sa v parietalnych bunkach na vrchu zaludka stiepi sol (NaCl a KCl) na HCl, ktora ide do zaludka a NaHCO3(soda bikarbona) ktora ide krvou do dvanastornika, kde sa zneutralizuje kyslu obsah zaludka pred vstupom do criev.
Preto ked si pridavas kyseliny, po niekolkych hodinach si musis pridat aj zasady, inac si postupne okyslis telo a zacnes stracat mineraly.
Ja na to pouzivam ranajsi caj do ktoreho si pridam pol lyzicky sody bikarbony(NaHCO3) alebo este lepsie draselnej(KHCO3), co mi zaroven doda do tela draslik, ktoreho mame v potrave primalo a pre to mame rozne problemy s tlakom, energiou a pod. pozri si clanok vo fore na malo draslika v krvi(nie krvy, prosim, zakladnu gramatiku by ludia mali vedet... Hlavne jeho zaciatok, kde je uvedeny dobry clanok na draslik http://www.zdravie.sk/sz/495/t336072/p1
-krvy.html
http://www.mwm.cz/clanek1.php?id=1221&a
it=&p1
Nuz samozrejme ze KHCO3 rano mi kompletne zneutralizuje kyseliny v zaludku, dokonca cast sa dostane do krvi a urobi telo zasadite(teoria), takze sastavim travenie v zaludku aspon na 2 hodiny. Zaludok vtedy je vlastne bez obrany kyselin, takze v tom case jest nieco by bolo podporovanie bakterii v zaludku. Ale je to idealny cas na presmyknutie probiotik bez poskodenia do criev, tak isto mineralov v organickom viazani, ktore by sa inac kyselinami znicilo a premenilo na chloridy. Viem, je to experimentovanie a zahravanie sa s prirodou, ale co mam robit, ked si potrebujem dodavat kyseliny na travenie. Takze o siedmej pijem zasadity caj a az o desiatej jem prve jedlo.
Ked je telo prilis zamorene roznymi kulturami pre nedostatok kyselin, pri obnoveni dostatocnej kyslosti v zaludku sa tie, ktore su v zaludku "stravia"=znicia, a ich obsah sa vyleje a na urcity cas je telo zamorene(herxheinerova uhynova reakcia) To iste plati aj na rozne ine silne antimikrobialne latky.
Preto som vzdy zdoraznoval kazdu novu latku pre telo brat od mensich davok a postupne stupnovat pre vacsinu citlivych ludi
Lutujem tych co beru kyselinu v tekutom stave. To je barbarstvo. Na to boli vymyslene kysle vytazky ako betain HCl, Pepsin HCl, argininHCl, ornitinHCl, a dokonca aj klbove zlozky vo forme glucosamin HCl,
To pitie cez slamku som jej poradil ja (Mariaj), ked chcela pit kyselinu priamo. Videl som zopar bulemiciek, co mali od vracania uplne rozozrate zuby. Ked sa rychlo po tej kyseline napijes trochu cistej vody, snad ti to nenapadne prilis pazerak. Ale predsa betain HCl je celkom lacny....
NAJVIAC ZO VŠETKÉHO MA ZAUJÍMA PRAVDA.