Otázky a odpovede. Ivan a RNG:
Moja schopnosť učiť sa je poškodením mozgu dosť obmedzená, a preto sa pýtam: Očistiť vodu od minerálov a ionov je potrebné preto, aby nevznikali zlúčeniny striebra s inými prvkami, čím by sa stratila antimikrobiálna účinnosť koloidného striebra? Zaujímalo by ma, aké presné fyzikálno-chemické deje nastávajú pri výrobe koloidného striebra, a čo všetko má vplyv na kvalitu a prečo. Na internete som nič tak detailného nenašiel. Čo by si vytkol tímto príspevkom? Mám doma prístroj na Submitted by albert.pavel@bohexistuje.eu (bez overenia) on St, 24/09/2008 - 19:57. Mám doma prístroj na výrobu KS. Je to v podstate náhrada antibiotík (ATB). Ale má jednu veľmi dobrú vlastnosť na rozdiel od ATB. Prakticky žiadne vedľajšie účinky pri normálnom dávkovaní. Dá sa používať napr. na polievanie rastlín ak sú napadnuté nejakými potvorkami. Ale pozor KS pôsobí iba na jednobunkové živočíchy a vírusy. A keď hovorím jednobunkové tak myslím tým úplne všetky teda aj dobré aj zlé. V našich črevách býva mnoho tzv. dobrých baktérií, ktoré majú na starosti trávenie. Ak sa však KS použije tak, že sa aspoň 2-3 minúty prevaľuje v ústach a až potom s prehltne tak by nemal vzniknúť problém. pretože striebro obsiahnuté v roztoku má opačný náboj ako bunky a de teda veľmi rýchlo "vtiahnuté" do krvného obehu. Dôležitá pri KS je veľkosť častice. Ak sa pohybuje od 5 do 10 nm je to v poriadku. Ak je väčšia tak sa Ag môže ukladať v tkanivách napr. pečeň, ľadviny... To sa dá spoznať podľa zafarbenia roztoku. Správne vyrobené KS o bežnej koncentrácii 10 ppm musí byť úplne priezračné. Pohľadom sa nedá rozoznať od vody. Ani presvietením laserom by nemalo byť skoro nič vidieť. Ak je urobené zle tak máva rôzne prifarbenie napr. zlatisté, hnedasté alebo šedasté. Prípadne sú v ňom nejaké drobné čiastočky. Také by sa nikdy nemalo piť. Nanajvýš je vhodné na vonkajšie použitie či pre polievanie rastlín. KS má chuť ktorá sa dá asi najlepšie označiť slovom "kovová" alebo zdanlivo veľmi mierne horkastá. Je to niečo podobné ako keď si dáte do úst klinec (keď niečo zatĺkate a nemáte si ho kde dať). Podobnú chuť má aj KS. Ty uvádzaš: (Idealne ciastocky na ucinnost su iony a ciastocky asi do 2 nanometre, ktore vedia prenikat bunkovymi stenami, vacsie cez ne nepreniknu.) Z tohoto mi vyplýva, že častice od 5 do 10nm sa síce v tele neusadia, ale ani nie sú užitočné. AD: koloidne striebro Submitted by majo2 (bez overenia) on Pia, 23/01/2009 - 19:19. Úplne súhlasím s predchádzajúcim príspevkom až na jenu maličkosť: 1. Pri presvietení laserovým lúčom cez roztok koloidného striebra sa prejaví tzv. Tyndallov efekt - lúč je viditeľný. Pokiaľ presvietime obyčajnú vodu nebude lúč laseru vidieť. (Pokiaľ máte koloidné striebro vyskúšajte si to pomocou jednoduchého laserového "ukazovátka", ktoré sa občas dá kúpiť u vietnamcov na trhu tak asi za 5 až 10 EUR.) Fotofrafiu s týmto efektom si možete stiahnuť tu: http://www.divshare.com/download/6384551-82b KS Submitted by albert (bez overenia) on Pia, 23/01/2009 - 23:14. V prípade, že sa prejaví Tyndallov efekt tak KS už musí byť tak vysokej koncentrácie, že je nepoužiteľné. (Na vnútorné použite) Mám PWT meter takže to čo píšem môžem aj overiť. Skúšal som vyrobiť aj koncentráciu kde by sa Tyndallov efekt prejavil, ale to už bolo dobre cez 20ppm. Nemal som možnosť kúpiť to KS, ktoré sa predáva v lekárňach, ale podľa toho čo som o tom čítal, tak tam Tyndallov efekt prakticky nevidno. A ani v tom čo ja vyrobím som ho nevidel. Robím ho z destilky, ktorá má vodivosť 0,1-0,3 uS a po ukončení výroby je približne 8,5 uS. Koeficient pre Silvergen je 1,2 takže výsledný produkt má 9,8 uS. Teraz ma práve napadlo, že by bolo možné aj to aby 10ppm vykazovalo Tyndallov efekt, ale v tom prípade by musela byť na výrobu použitá nekvalitná voda. To som ale neskúšal. Ďakujem za odpoveď.
Neviem co tu kto pise a tvrdi. ale ja viem, ze cim mensie ciastocky tym viac povrchu a vyssia ucinnost.. Velkost ionu je asi 0.3 nm, tj kocka 3x3 3 nanometre by mala uz 1000 atomov a bola by za hranicou crevnej absorbcii . To je vedomost z crevnych absorbcii podla , velkodti castic(Daltony). Takze najziadanejsie a najucinnejsie su alebo ionu, alebo skupinky niekolko atomov a velkosti .3 az 2 nanometre.
Ta zmienka na Tyndalov efekt je blbost, lebo ten predpoklada castice vacsie nez vlnova dlzka svetla a ta je okolo 400 nm, tj uplne mimo pravych koloidov, kde je velkost castic musi byt pod 50 nn a rozhodne v dobrej koloidnej striebornej vode, kde su castice hodne pod 5 nm, najlepsie okolo 1 nm.
Vsetko pod 1/2 vlnovej dlzky svetla je absolutne neviditelne, ten co pisal o tom Tyndalovom efekte(Mie teoria rozptylu svetla) zrejme nemal kvantovu fyziku, moj otec, fyzik, by ho nechal asi prepadnut aj na strednej skole za take kacirske tvrdenie.
Moja strieborna voda vyrobena pomaly , nizkymi prudmi a dobrym rychlym miesanim je absolutne priehladna a laserovy luc v nej vobec nevidiet, a to ani pri koncentraciach rozpustenych latok(TDS) aj 25 ppm.
A mam presne kalibrovane pristroje, ten lepsi s citlivostou 0.01 ppm a na skale 100 ppm s presnostou +- 0.1 ppm(= 0.1 mg na liter vody)
Ak je vidiet laserovy luc,, tak je voda zaspinena od katodovych fliackov striebra(velkych) ktore sa uvolnuju z katody. Taku vodu treba prefiltrovat na super jemnom filtri od tych fliackov(0.01 mikrometrov a menej=100 nm), aby tam zostali len drobne koloidne ciastocky a iony.
Tie teorie okolo ukladania su tiez chybme, drobne strieborne fliacky sa nemozu cez crevo absorbovat, ani len ciastocky nad 2 nanometre, takze ziadne ukladanie takych velkych v tele nemoze nastat.
Pri vysokych prijmoch striebornych koloidov sa moze telo zamorit striebrom a telo sa ho snazi vylucit cez kozu a vlasy a ked je tam striebra hodne, tak sa koza moze zafarbit na strieborno-sedivo a vlasy na sedivo. Na to tam ale musi byt dost vela striebra a tolko z 10 ppm vody pitej po lyziciach dostat vobec nemozes. na to aby si si telo cele "zafarbil" potrebujes hodne "farby".
Inac argyria aj v extremnych pripadoch je len vec zafarbenia, nikto este nedokazal ziadne ine skodlive nasledky tohoto zamorenia, prave naopak, ten chlap z USA ktoreho vzdy vytiahnu v tlaci a televizii par krat do roka ako vystrahu je zdravy ako repa a vobec neprestava pit tu svoju silnu brecku vyrobenu na "pristroji" zlozenom z dvoch baterii( 9 voltovych) a dvoch kuskov striebornych drotov do obycajnej ("spinavej "vodovodnej) vody.
Predpokladane dostava do tela okolo pol gramu striebra mesacne uz dlhe roky.
Uvadzajú, že aryria je neodstrániteľná. Keďže sa ale striebro vylučuje cez pokožku( nie len kumuluje v nej), tak by po čase neužívania koloidného striebra mala nadobudnúť pôvodnú farbu. Aspoň toto mi hovorí logika.
Neviem, nakolko sa daju velke mnozstva striebornych vlociek, nahromadenych pod kozou vylucit cez kozu. Mozno maju pravdu, ze ked ich je privela, tak mozu zostat permanentne, alebo aspon velmi dlho..
Samozrejme ako som povedal, na to, aby telo zafarbili=postriebrili ich musi byt dostatocne vela a tolko nemozes dostat prijmamim z koloidnej striebornej vody s koncentraciou 10 mg/l, ked z nej obcas vypijes mozno deci.=1 mg striebra.
Ja to p[ijem ked mam zaludocne problemy(prezeriem sa a zacne sa mi jedlo v zaludku rozkladat, ked si zabudnem zobrat dost kyselin a enzymov.
Jeden dva glgy striebornej vody to vyriesia.
Moj brat branim 4x2 lyzice tej Luceneckej striebornej vody(6.5 ppm) za 3 tyzdne potlacil helikobakter a neozval sa mu uz vyse 2 rokov.
Podla vypocku je to denne 1,2 dl vody, tj striebra zhruba0.8 mg striebra denne, dokopy teda za tri tyzdne asi 17 mg. Ale kedze telo vie vylucit mocom az 2 mg denne, takm sa mu v tele asi nic prakticky nenahromadilo.
Čo používaš na výrobu deionizovanej vody? Písal si, že ju prilievaš už do destilovanej vody s koloidným striebrom, ak si z nej odleješ, ak sa Ti nechce čakať na ukončenie výrobného procesu. Znamená to, že je deionizovaná voda, ako počiatočná, na výrobu koloidného striebra nevhodná z dôvodu príliš nízkej vodivosti?
Zacinam s deionizovanou, ktora sa za mnoho dni zmeni na ovela menej izolacnu koloidnu striebornu vodu. Aby som nemusel zacinat znova z velmi nizkej vodivosti, vypustim len cast koloidnej striebornej vody a prilejem demineralizovanu, cim roztok zostane este dostatrocne vodivy, takze sa zrychli produkcia
Roman, a čo povieš na toto? „Žluté zabarvení“ Ohledně zmíněného zbarvení probíhá dlouhá diskuse. Mnoho lidí v dobrém úmyslu míní, že „žloutnutí je škodlivé; stříbro přece není žluté; žlutá znamená znečištění sírou nebo železem", a uslyšíte ještě spoustu jiných věcí. Vyčerpávající odpověď na otázku zabarvení lze nalézt ve „staré“ knize s názvem „Practical Colloid Chemistry“, vydané v Londýně roku 1926. V kapitole „O barvách koloidních kovů“ v části „Polychromizmus stříbrných roztoků“, na stránce 69, je následující sdělení: “Permanentní změna barvy ze žluté na modrou odpovídá změně v absorbci maxima kratších na úkor delších vlnových délek (světla) s klesajícím stupněm rozptylu. Tato všeobecná vlastnost v chemii koloidů dokládá vztah mezi zabarvením a stupněm disperse.“ Kapitola pokračuje popisem široké palety barev pozorovatelných u koloidních roztoků kovů. Zajímavé je, že všechny mají svou žlutou fázi. „Elektro-koloidní“ stříbro, s velikostí částic v rozsahu 0,01 až 0.001 mikronů (10 až 100 angstromů) se musí jevit jako žluté, protože to odpovídá velikosti stříbrných částic, které v této velikosti nejlépe absorbují indigové světlo, přičemž ponechávají jen jeho inverzní barvu, což je pozorovaná žluť. Výsledný průzračně žlutavý vzhled nakonec dokladuje rovnoměrné rozptýlení částic. http://www.mwm.cz/clanek1.php?id=1263
Blbosti na kvadrat. Vlnova dlzka viditelneho svetla je okolo 4000 angstomov. Aj je ciastocka mensia, ako polovica vlnovej dlzky svetla, nemoze sposobovat difrakciu. V roku 1926 malokto z fyzikov vobec nieco tusil o kvantovej teorii svetla(fotonov) a tak samozrejme nerozumeli nic okolo odrazu a absorbcie svetla.
Chyba je ze dnes, skoro 80 rokov neskorsie tie bludy este stale v literature cirkuluju, mozno naschval rozsirovane na pomylenie ludi.
Pri vyrobe koloidneho striebra sa vytvaraju na katode strieborne usadeniny, ktore odpadavaju a zomoruju strieborny koloid velkymi fliackami striebra.
Silne miesanie podporuje vytvaranie malych ciastociek striebra vo vode a zvusuje ucinnost vytvarania a rozptylovania ionickych ciastociek a ionov vo vode, ktore by inac boli pritiahnute na katodu
Bez silneho miesania sa ciastocka a iony odburaju zo striebornej anody a putuju na katodu, kde sa usadia ako "spina=vlocky velkych rozmerov". Miesanie ich zopar vyhodi z toho putovania krizom a tie zostanu v rozroku a miesto nich sa tam vylucia na katode disociovane kyslikove iony z vody.
Prečo je destilovaná voda vhodnejšia na pitie ako napríklad piná voda z artézkeho vrtu? Je to preto, lebo minerály v tejto pitnej vode zanášajú organizmus usadeninami? Nie je lepšia chlórovaná voda ako nechlórovaná? Však ten chlór ničí mikroorganizmi nie len vo vode, ale následne aj tele. Alebo sa mýlim? Má väčšie negatíva ako pozitíva?
Volny chlor je silny volny radikal, tj naviaze sa na rozne molekuly a molekulove zvazky a tak ich zmeni.
Telo ho nevie odburat a pre to ta zmena je permanentna a je to poskodenie.
ClO2 je proti tomu menej skodlivy, lebo chlor je uz viazany na kyslik a len cast z toho kyslika v atomarnej(silne oxidujucej) forme sa v tele vyluci a nici mikroby. Telo na druhej strane aj ked poskodene oxidaciou sa vie z toho regenerovat pomocou antioxidantov. Bakterie a ine mikroby tento regeneracny proces nemaju, preto obvykle ked su poskodene oxidaciou, uhynu.
Voda je v tele rozpuztidlo, lebo pri traveni sa jej spotrebuje velke mnozstvo, Kazdy liter vody sa v tele mnohonasobne prtefiltruje a vrati spat do procewsu, podla lekatov obehne as 55 krat, kym sa vyluci vo forme mocu a potu.
Ak dojde do tela voda uz nasytena, nema schopnost rozpustat a pri pridani soli sa z nej vysolia tazko rozpustne mineraly, tj vytvoria sa kalcifikaty=kamene.
POzoroval som napr ludi v Lucenci, co piju "zdravu" artezsku vodu denne. Maju skoro vsetci po case ladvinove kamene, ktore inac podla statistiky dostava len male percento ludi. Top na okraj tej "zdravej mineralnej vody"
Dnes uz chapem, preco potrebujeme cistu vodu, dazdovu=destilovanu prirodou a nie vody zo zeme, ktore sa nasytia roznymi formami mineralov, cez ktore pretekaju a to vo forme pre telo prakticky nepouzitelne.
Vyskumnici v krmovinarstve a veterinari davali zvieratam uz dlhe roky mineraly v roznych formach do krmiv, vediac, ze intenzivne obrabsane polnohospodarske pody su ochudobnovane o mineraly systematicky, takze sa nedostanu ani do tela zvierat tymi krmovinami krmenych(uz v roku 1936 Department of Agriculture napisal spravu, zne v polnohospodarskych produktoch sa prudko znizuje obsah niektorych mineralov a tie by sa mali dodavat spat do pod, co samozrejme sa dosial nestalo)
Vyrobcovia doplnkov skusali rozne formy a ich absorbcie a zabudovanie do tela zvierat, zialbohu sa tieto vysledky na ludi vobec neaplikovali, len po roku 1996, ked sa nakoniec prelomili lady a dovolili sa predavat doplnky potravin, tak zacali predavat aj mineralove doplnky, najprv samozrejme pre neinformovanu verejnost mlete kamene a dosial "fantasticky koral", ale postupne prenikli organicky viazane a na absorbciu spravne zlozene zmesy, ktore maju aj vitaminy pomocne na absorbciu a zabudovanie, napr ako moja oblubena ucinna zmes Bone Essentials, od vyrobcu Swansonvitamins.com
Čo povieš na toto? Silver causes immune dysfunction When the human immune and detoxification system encounters a heavy metal such as silver, it goes into overdrive in its attempt to detoxify and remove it, as described above. Glutathione, the primary detoxifying antioxidant, is utilized in this process. If the person has a chronic illness such as hepatitis C, the glutathione that had been utilized in detoxifying viral free radical toxins and killing viruses is now siphoned off into silver detoxification. The result could be a sudden progression of the disease, the exact opposite of what the silver proponents claim. This actually happened to one of my clients: he took colloidal silver and his hepatitis viral load and ALT and AST counts suddenly increased, indicating disease progression. http://www.cqs.com/silver.htm
Johnatan C ampbell je sice velmi reputabilny lekar z odboru alternativy, ale nie je Panboh. V tomto pripade s nim nesuhlasim hlavne z moznostou argyrie z tak malych mnozstiev striebra, ake odporucam brat ja. Na zamorenie tela treba podstatne vacsie mnozstva ako niekolko miligramov. a vacsie davky ako niekolko miligramov do tela som nikdy neodporucal(na rozdiel od vyrobcov silnych roztokov az do 10 000 ppm, "mild silver proteins") a tych par miligramov je dostatocne ucinnych a neminie vsetok detoxifikujuci glutathion.Liter koloidnej striebornej vody ma pri koincentracii 10 ppm dokopy 10 mg striebra, vacsinu vo vlockach, ktore sa vyfiltruju z krvi postupne v ladvinach . ladviny su schopne vyhodit denne bez problemi az 2 mg koloidneho striebra a tolko dokopy pit neodporucam.
Ked hovorime o naozajstnom zamoreni, napr antiacid Maalox obsahujme stovky miligramov hlinnikas v jednej davke!
A pouzijes denne niekolko davok dlhe roky.
Glutathion je v tele produkovany v dost velkych kvantitach, radove stovky miligramov denne. A da sa zvysit branim sylimarinu, alfa lipoickej kyseliny a SAM-e
Na rozmyslanie treba pouzivat rozum a vedomosti z druhych odborov.
Zialbohu v medicine sa pouziva len pamat a vsetko sa dogmaticky bifluje a samozrejme tak aj aplikuje na pacientov.
Monopol monolitneho pristupu ku kazdemu problemu,,bez pouzivania logiky a inych vednych odborov jednotlivymi lekarmi. Tak sa stane, ze nie su schopni nic vidiet, aj ked to maju preds sebou a bije im to do oci.
Z tuzemských znalcov problematiky koloidného striebra mi Habana pripadá najbližšie k pravde. Tu si môžeš pozrieť jeho vedomosti: http://detox.uforum.sk/post/496/#p496 Je ale proti deionizovanej vode pre jej nízku vodivosť, a tým dlhý čas výroby koloidného striebra, ktorý považuje za kontraproduktívny z dôvodu zhlukovania striebra. (Asi preto vodu miešaš, nie?) Jeff napsal(a): Zdravím vás pánové po takové delší pauze, která byla způsobena absencí interfernetové přípojky. Mrzí mě, že jsem se nemohl zúčastnit vaší diskuze o koloidním stříbře, ale koukám že jste v podstatě všechny důležité body probrali. To znamená, jestli to správně chápu, použijeme destilku o vodivosti cca 0,5 mikrosiemens na cm, proudový zdroj, který je schopen zajistit dostatečné napětí a po dobu celého průběhu výroby dodávat konstantní proud 0,155mA na 1cm2 aktivní plochy jedné elektrody, při výrobě přehazovat polaritu napájecího napětí po cca 20s, navíc elektrolyt jemně promíchávat. Příprava koloidu je hotova v podstatě bez ohledu na dobu trvání, až klesne napětí na elektrodách na cca 26V. Koncentrace stříbra v roztoku by tedy měla být nějakých těch 10ppm. Roztok má být čirý a bezbarvý, laserový paprsek nemá být viditelný a chuť mírně nahořklá. Opravte mě, jestli je něco jinak. Habana odvedl velmi dobrou práci svým popisem a já mu za to děkuji. Jednu otázečku ale ještě mám. A s ice, jestli by šla použít deionizovaná voda, která má vodivost 0,03 mikrosiemens na 1cm? Jeff Habana odpovedá: NEEEEE !!!! Stříbro musíš dělat do doby, kdy dosáhne koncentrace tak max. 18ppm, pak dochází vlivem zvýšené koncentraci k aglomeraci, částice se začnou shlukovat a máš místo koloidu brambory. Nejspolehlivější je to měřit přes vodivost koloidu, nejdříve je ale dobré se "scejchovat" s nějakým standardem, např. si nechat várku změřit na obsah stříbra ve Státním zdravotním ústavu.Vpodstatě by mělo platit, že vodivost = zhruba hodnotě koncentarce. To ZHRUBA znamená právě to scejchování se se standardem. Jak budeš vědět, že např. 12,8 mikrosiemens je hodnota pro koloid s obsahem stříbra 10 ppm, pak už u jiných koncentrací si to snadno spočítáš. Bacha, podmínkou opakovatelnosti takových měření je stejná vstupní voda. Ještě ke koncentraci: světovým standardem je 10 ppm a to právě kvůli stabilitě a zamezení aglomerace. Sám ho nedělám koncentovanější, je to úplně zbytečné a také kontraproduktivní. Chuť mírně hořká: tím nic nezměříš. Laser neviditelný: no to je těžký, muselo by se provádět nějaké fotometrické měření, aby to bylo nějak porovnatelné. Nicméně, když budeš stříbro dělat buď s pomocí příliš velké proudové hustoty, anebo příliš dlouho, výsledkem bude produkt s velkými částicemi (anebo částice aglomerují s časem a na světle...! ). To se samozřejmě odrazí v čitelnosti stopy laseru. Kvalitní koloid má stopu čitelnou jen v naprosté tmě (myslím teď na běžné laserové ukazovátko s čerstvými baterkami).
Nuz povedzme, ze Habana ma viac pravdy, ale ja pouzivam vychodiacu vodu ovela cistejsiu, prudy ovela mensie, napatia ovela mensie a tak mam castice tiez ovela mensie a s vacsim povrchom na tu istu hmoru.
Inac na zaciatku su prudy velmi nizke a striebro sa dostava do vody velmi pomaly ale postupne ako sa dostane viac a viac, vodivost sa zvysuje a proces zrychluje. Na to, aby som nemusel cakat na prosukt prilis dlho, vypustim len polovicu hotovej koloidnej vody a pridam ultracistu(deionizovanu) do doplnenia nadoby.
Vyrabam rozne koncentracie. od 10 do 35 ppm, maximalnu koncentraciu, co sa mi podarilo vyrobit bolo 56 ppm, trvalo alo to mesiac. Celkove pri koncentraciach pod 2 ppm pribudanie striebra v roztoku je pomale, pri koncentraciach okolo 25-30 je maximalne a potom postupne klesa. Teda aspon v mojom vlastnom experimentalnom zariadeni, kde mam dost silne miesanie .
V automatickom maloprevadzkovom zariadeni , co som namontoval v Lucenci je koncentracia len 6.5 ppm, pri ktorej generator vypne.
Povodne som tam chcel nainstalovat svoje vlastne zariadenie, kontinualne pracujuce, automaticke, len som sa k tomu uz nedostal, lebo sa im nepodarilo dostat schvalenie ani len na to maloprodukcne a odbyt mali primaly na zariadenie s kapacitou 100 L denne, ktore som mal na plane skonstruovat pre nich. Tak som zostal s modelom doma, ktory pouzivam na vlastnu spotrebu, spotrebu rodiny a priatelov.
Mozna o par rokov, ked sa mi tento pokazi urobim zo secesie miniaturny auromaticky kontinualny model s variabilnym nastavenim na rozne koncentracie.
Roman, Ty si písal, že: Mal som v okne jednu pollitrovku cely rok, na zaciatku citala na presnom meraci 4.8 ppm, po skoro roku citala 4.6 ppm. Tu ale píšu nie o strate ppm, ale o zhlukovaní, vplyvom ultrafialového žiarenia. Hnědá láhev Jakmile se pustíte do výroby koloidního stříbra obsahujícího částice o velikosti až 0,001 mikronu, je důležité a nutné výsledný produkt chránit. Důvod je zřejmý. Částice obsažené v suspenzi se k sobě nepřibližují, protože každá z nich nese pozitivní elektrický náboj (+) a „souhlasné náboje“ se vzájemně odpuzují. Cokoli, co z částice může vypudit její náboj, sníží kvalitu koloidního stříbra v procesu zvaném rekoagulace. Částice zbavené nábojů se lepí dohromady a vytvářejí hrudkovitá seskupení. Tento proces může vyvolat zejména ultrafialové sluneční záření a také mnohé plasty. Proto je nejlepší skladovat koloidní stříbro v lahvích z tmavého skla, buď tmavě žluté (hnědé), anebo kobaltově modré barvy. http://www.mwm.cz/clanek1.php?id=1263
Nic sa nesiri na svete tak lahko a rychlo ako absulutne bludy.
Ja som si zo zvedavosti nameral to "zhlukovanie" striebra a zistil som ze sa tu tvrdia hrozne bludy.Mozno to plati pre vacsie ciastocky, ale pre moje to rozhodne neplatilo. Aspon na vodivosti som to nepoznal trj ziadnae "vybitie" naboja ciastociek so prakticky nepozoroval
. To "hrudkovanie " neviem vysvetlit ziadnymi silami pritazlivosti len nahodnym usadzovanim, predsa proti nemu posobi termodynamicky pohyb a narazy molekul, kvapaliny, ktore rozptylia castice narazmi do nich, tzv Brownovym pohybom(Brownian movement). A cim mensie ciastocky, tym viacej odletia, ked do nich narazi kmitajuca molekula vyssej energie(statistika tepelnych narazov)
Zase nejaky "kvazivedecky "tam mudrak zaucinkoval.
NAJVIAC ZO VŠETKÉHO MA ZAUJÍMA PRAVDA.