Téma: Obsedantno-kompulzívna porucha /OCD/
ivan: Mne sa stáva, že zamknem dvere na obchode , viem že som ich zamkol, ale nepripadá mi to dosť skutočné, tak ich idem skontrolovať.*
Prinutilo ma to zamysliet sa nad tym. Takze idem len tak strielat.
1. myslel som si, ze OCD /obsedantno-kompulzivne spravanie/ to su tie vtierave myslienky - je zalozene na jednoduchom chemickom principe. Tak ako to vysvetluju psychiatri - ked to proste spravis, si si tym isty, ale aj tak to musis overit. Pamatas si presne tu akciu, vies si ju predstavit, ale aj tak mas nutkanie to skontrolovat.
2. z tejto Ivanovej vety - otvorila mi novy nahlad na tuto zalezitost, ked to cloveku nepripada "dost skutocne"*. Ivan velmi zaujimavy pohlad na zamyslenie. Paci sa mi, ako si to sformuloval.
LEBO:
Teraz sa nam naskyta otazka, ci u nas je to klasicka obsedantno-kompulzivna porucha, alebo je to o tom, ze to cloveku nepripada "dost skutocne"*. Cize to citime nerealne. Tak ako niektore situacie - v ktorych si pripadame az neskutocne odtrnuty od reality. Ono, vyjadril si krasnu myslienku...
Este moja empriria - mne to krasne za par tyzdnov odladil SSRI liek zvany Sertiva. Avsak stiahli ho z predaja. Myslim, ze hocijaky SSRI liek /rozumej liek na serotoninovej baze/ vie tieto myslienky odstranit. Zalezi ale, ci ich brat tieto lieky. V urcitych obdobiach zivota - ked sa jedna o OCD - tak vdaka tymto liekom usetrime minuty, ci aj hodiny zbytocneho kontrolovania veci a vtieravych myslienok. Pri OCD sa jedna o uzkostnu poruchu.
ZÁVER:
OCD je jednym zo symptomov otravy ortutou. Uzkost ide ruka v rukave s OCD. Cize ci to potlacime nejakym serotoninom, aj tak nas to moze prepadnut o par rokov v podobe recidivy. Mne sa to zacalo vracat, ked som po 3,5 roku vysadil antidepresiva. Cize, je to stale v nas, ale potlacene. Hladajme preco. Moja odpoved pre dnesny vecer je vsetko-vysvetlujuca otrava ortutou z amalgamov
*Vrzala, Diskusia na temu ortut v ludskom tele, publikovane: 11.06.2009