scarlet | 18. března 2010, 13:09:23 | Upraviť | Odstrániť
to je versus cutler a iní ako Klinghardt a pod., ktorí chlorelu propagujú... môj osobný názor je taký, že v tomto s Cutlerom úplne nesúhlasím, že chlorela len rozvíri a nič neviaže, chlorela a vôbec riasy sú plné vitálnych látok, obsahujú chlorofyl, sírne aminokyseliny, RNA, DNA, B12, kopec vitamínov a minerálov, už len tento komplex určite napomáha pri detoxe, všeobecne zelené rastliny, hlavne šťavy z nich ako jačmeň, rôzne divokorastúce rastliny, riasy majú veľmi dobrý detoxikačný efekt, aj práve kvôli obsahu prírodnej síry, je to komplex, ktorým sa živia v podstate primáti, tí konzumujú hlavne zelené rastliny, plody ako ovocie len sezónne, skúmať izolovane nejakú vlastnosť týchto látok a potom na základe nej vyhlásiť, že tento produkt nie je vhodný na detox, sa mi moc nezdá. Jediný problém chlorely je možná kontaminácia. Ja osobne som zástanca týchto superfood a aj jedenia rias, pretože izolované látky nikdy nemajú ten potenciál účinnosti ako keď je to priamo v tom prírodnom zdroji s kopec ďalších spolupôsobiacich látok. Napr. už len samotný chlorofyl sa používa pri otravách, zápaloch, je výborný na anémiu. Cutler je chemik a tie veci podľa mňa často popisuje a redukuje len čisto na úroveň nejakej chemickej reakcie a neberie do úvahy človeka ako holistický komplex, keď to tak moderne pomenujem.
Ako je možné, že Klinghardt má s chlorelou také úspechy...? Takže aj táto cesta nejak fungovať musí. Ja som napr. úplne prestala jesť ryby práve z dôvodu možnej kontaminácie ťažkými kovmi ale tie riasy pokiaľ kupujem od renomovaných firiem, myslím, že aspoň ako taká istota by tam mala byť, že to nebude natoľko kontaminované. Ja myslím, že viac toxických látok pojem z tej zeleniny a ovocia, čo nakupujem v hypermarketoch, čo sú rýchlené, dovážané z celého sveta, tie zemiaky sú prané v chemických roztokoch, aby pekne vyzerali, aj mrkva, je to ožarované a nepodlieha to žiadnej kontrole na obsah chemikálií, pokiaľ to zrovna nie je bio zelenina a ovocie, ktoré sú zase u nás ešte nehorázne drahé.
Ja neverím, že chlorela neviaže vôbec kovy ako to popisuje Cutler, už len samotným obsahom síry, sírnych aminokyselín, chlorofylu a iných látok tieto vlastnosti určite má. Takisto si myslím, že je väčšie riziko jesť ryby a morské plody, než chlorelu, čím je daný živočích vyššie v potravinovom raťazci, tým viac sa v ňom kumulujú chemikálie, preto najviac sú kontaminované veľké dravé ryby, ktoré žijú dlho a pojedia kopec malých iných rýb, rastliny budú vždy menej kontaminované ako živočíchy, lebo sú na začiatku potravinového reťazca.
scarlet | 19. března 2010, 08:19:00 | Upraviť | Odstrániť
tie výroky Cutlera nie sú úplne jasné, ako to vlastne bolo myslené, píše napr.:
"It is an observed fact that many people become severely worse using
chlorella for "detox."
Ale prečo sa ich stav užívaním chlorely zhoršil, pretože bola kontaminovaná alebo pretože jej užívali málo? Ja čítam v knihe od Muttera, chlorela sa dávkuje denne až do 50g!! čo je obrovské množstvo, len tak sa dajú redukovať vedľajšie účinky rozvírenej ortuti, pochybujem, že v takýchto kvantách to niekto sám od seba užíva. Samozrejme chlorela je jemný chelátor, ale veď treba si uvedomiť, že kopec živočíchov funguje len na prirodzenej strave a problémy s kovmi nemajú, takže aj samotné rastliny majú potenciál telo očisťovať a nie len nejaká chemická substancia ako DMSA a DMPS, tie majú dobré chelačné účinky a u ľudí ako sme my sú záchranou, ale nezavrhovať aj prirodzené chelátory, ktoré môžu byť dennou súčasťou našej stravy. Prečo je chlorela dobrá, čo som sa ja dočítala:
- zvyšuje množstvo glutathionu, má vysoký obsah kvalitných aminokyselín - často deficitný v modernej strave, obsahuje esenciálne mastné kyseliny, je zdroj B12, je to vlastne prapotravina v istom slova zmysle dokonalá, má najviac chlorofylu, ktorý napr. bráni rastu rakoviny, obsahuje beta glukány výborné na imunity, druch sacharidov, ktorý je dobrý na obnovu črevnej flóry, pôsobí zásadotvorne, redukuje oxidatívny stres, redukuje škodlivé tuky v krvi, pôsobí proti cukrovke a stukovateniu pečene... k tomu DMSA je len jedna chemikália, ktorá má chelačné účinky ale nič viac...
Čo sa týka tej vlasovej analýzy, ťažko povedať, či sa jednalo o uvoľnený bizmut následkom trávenia chlorely bohatej na bizmut alebo samotná chlorela uvoľnila z tela zažratý bizmut.
Inak sú alternatívy chlorely ešte ale tie sú veľmi drahé, sú to riasy, ktoré sú získavané z veľmi čistých ekologicky chránených oblastí, jednou z nich je napr. totálna superfood blue-green algae Klamath, alebo now robí práškovú organickú spirulinu, ktorá spľňa veľmi prísne kritériá:
"The manufacturer of this product (Parry Nutraceutical) This is a PURE ORGANIC manufacturer! Our new organic Spirulina is Certified under the US Pharmacopoeia Ingredient Verification program, has a HACCP- Food Safety Standards Certification by BVQI, is certified Kosher and Halal by BVQI, and has ISO 9001 (quality certification) & ISO 14001 (certified compliance with environmental practices, the only spirulina production facility to have earned this certification) quality certifications by BVQI. IMO has independently certified this spirulina as Organic as per USDA/NOP-Final Regulations, and Naturland has certified the product as vegetarian (to the ‘vegan’ standard)."
Ja si nabudúce kúpim pol kila tejto organickej spiruliny od now, je to jedna z najlepšie kontrolovaných spirulín, čo som našla, jarrow má dobrú chlorelu a now organickú spirulinu.
Verím, že konzumovaním kontaminovanej chlorely sa stav môže zhoršiť, Mutter doporučuje chlorelu napr. z Južného Japonska, z Číny, Taiwanu a z iných oblastí Japonska nie. Problém pestovania chlorely je hlavne v tom, že dokonca aj organické umelo pestované druhy chlorely môžu ako hnojivo používať anorganický dusík.
NAJVIAC ZO VŠETKÉHO MA ZAUJÍMA PRAVDA.