11

Re: Dobro a zlo.

Peter-enneagram | 5. března 2010, 14:09:56 | Upraviť | Odstrániť
Ivan napisal -"Dobro existuje aj bez zla. V konfrontácii so zlom sa formuje zlo k dobru. Dobro sa nemusí konfrontovať so zlom, aby bolo dobré."

Ty Betar :-))
Tak ale potom ked to zobereis logicky prisne do dolsedkov tak existuje len dobro a vsetko je ok tak ako to je.A s tym sa da tiez spokojne suhlasit .
A pojem zla je potom logicky len virtualny myslienkovy a emocionalny a docasny koncept cloveka kym sa nepreukaze ze vsetko je vlastne dobro.
Alebo este pripustam aj doplnujucu uvahu v tom zmysle ze Zlo bude existovat len dovtedy kym ho clovek vlastnym usilim a nezmeni na dobro.

Peter-enneagram | 5. března 2010, 18:33:37 | Upraviť | Odstrániť
Ivan pise -
"Tento svet ani ohľadom prírody nie je nastavený len na dobro. Napríklad parazity sú nastavené tak, aby žili na úkor svojej obeti. To je prejav zla.
Keď sa povie dobré baktérie, tak sa myslia také, ktoré nežijú v parazitickej súvsťažnosti, ale symbiotickej."

Vies Ivko -mna zivot riadne priskripol .To m nauclo klast si ine otazky ako si kladu bezni ludia.A pozerat sa na zivot svet aj ludi inym uhlom pohladu a v sirsich a hlbsich suvislostiach.

Ja sam zijem ako parazit na ukor inych ludi ... Vlastnymi silami som to rieisit nevedel a tak som to "eticky logicky a prisne " vyriesil samovrazdou pretoze zit ako neuzitocny parazit je pre muza s este troskou etiky vec neprijatelna.Alebo ked uz teraz tak zijem tak je to vec neskutocne kapkajuca na karbid kazdu hodinu a minutu...co mam urobit? Znovu zopakovat samovrazdu a tentokrat byt preciznejsi tak aby som ju dokoncil ?

Otazka :
Matke sa narodi totalne poskodene dieta.
Cely zivot bude len vegetovat -teda jednoznacne bude zit ako parazit na ukor matky a neskor na ukor spolocnosti.
Je to dieta Zlom ? -Vyjadri sa ...

Alebo je nastrojom ako sa z matky (ak matka dokaze prijat takuto vyzvu "osudu " ) dokaze stat cez bolest ,hladanie ,utrpenie a namahu lepsia a uslachtilejsia bytost ?

NAJVIAC ZO VŠETKÉHO MA ZAUJÍMA PRAVDA.

12

Ivan | 5. března 2010, 20:17:17 | Upraviť | Odstrániť
Ivan napisal -"Dobro existuje aj bez zla. V konfrontácii so zlom sa formuje zlo k dobru. Dobro sa nemusí konfrontovať so zlom, aby bolo dobré." Ty Betar :-)) Tak ale potom ked to zobereis logicky prisne do dolsedkov tak existuje len dobro a vsetko je ok tak ako to je.A s tym sa da tiez spokojne suhlasit . A pojem zla je potom logicky len virtualny myslienkovy a emocionalny a docasny koncept cloveka kym sa nepreukaze ze vsetko je vlastne dobro. Alebo este pripustam aj doplnujucu uvahu v tom zmysle ze Zlo bude existovat len dovtedy kym ho clovek vlastnym usilim a nezmeni na dobro.

Zlo existuje, a  nedá sa premeniť na dobro. Dá sa len zrušiť, a to pochopením jeho nezmyselnosti. Pochopiť jeho nezmyselnosti pre tých, čo tú nezmyselnosť nechápu sa dá len tak, ak človek to zlo zažije sám na sebe. To znamená, že zlo sa stretne zo zlom. Ak sa zlo stretne zo zlom, tak si navzájom robia zle, a obaja majú z toho škodu. Ak sa stretne dobro s dobrom, tak si navzájom robia dobre a obaja majú z toho osoh. Ak sa zlo stretne s dobrom, zlo sa snaží, aby malo dobro škodu a dobro sa snaží, aby malo zlo osoh.
Dobro je, ak človek druhému dopraje to, čo dopraje sebe. Ak druhému nedopraje to, čo dopraje sebe, tak je to zlo. Dopriať znamená nebrániť mu v tom a pomôcť mu v tom.
Ak si vďačný svojej chorobe za to, že z teba urobila lepšieho človeka, tak to preto, lebo si hľadal v sebe vinu, prečo musíš tak trpieť. Zlo ťa pritlačilo k hľadaniu svojej vlastnej viny. Jasne že si našiel v sebe rezervy dobra, ktoré vyplávali na povrch, a pri tom tlaku zlej choroby sa ti tak uľavilo, ale to sa stalo len preto, že ak by si tak neurobil, tak by znášanie tej zlej choroby bolo ešte horšie. V nápore zla na človeka, ktorému sa nie je schopný brániť, sa uľavuje človeku práve vtedy, ak nájde v sebe dobro. Tým dobrom neutralizuje to zlo, ktoré naňho zvonka dolieha. Čím viac na človeka dolieha zlo,ktorému sa nie je schopný ubrániť, tým viac chápe, aké je zlo zvrhlé a nesprávne. Ten čo je v hierarchii zla najvyššie postavený, tak na neho zlo nedolieha v takejto podobe, lebo ho nemá kto naňho aplikovať, a tak takýmto spôsobom nie je schopný pochopiť jeho zvrhlosť a nesprávnosť.
Zo mňa utrpenie nespravilo lepšieho človeka. Možno odolnejšieho voči zlu, ale nie lepšieho. Takže svojej chorobe nemám byť za čo vďačný. Ak by som ju nemal, tak by som bol oveľa príjemnejším spoločníkom, lebo by som nebol taký otupelý a zničený.

Ivan | 5. března 2010, 20:30:21 | Upraviť | Odstrániť
Ja sam zijem ako parazit na ukor inych ludi ... Vlastnymi silami som to rieisit nevedel a tak som to "eticky logicky a prisne " vyriesil samovrazdou pretoze zit ako neuzitocny parazit je pre muza s este troskou etiky vec neprijatelna.Alebo ked uz teraz tak zijem tak je to vec neskutocne kapkajuca na karbid kazdu hodinu a minutu...co mam urobit? Znovu zopakovat samovrazdu a tentokrat byt preciznejsi tak aby som ju dokoncil ?

Peťo, každý sa rozhoduje sám za seba, takže sa ma takéto veci nepýtaj.

13

Peter-enneagram | 5. března 2010, 20:38:08 | Upraviť | Odstrániť
Ok Ivan .
1-Netvrdim ze ja mam pravdu -verejne priznavam ze mam vvela znakov demencie.
2-To co pises Ty si v zasade neprotireci s tym co pisem ja.Rozdiel je v tom ze Ty uvazujes v Dvojkovej sustave a ja v Trojkovej.Ty stavias veci do polohy ze existuje len plus ako dobro alebo len minus ako dobro .To je uvazovanie take ako ma PC inteligencia .Ale PC inteligencia prave preto nedokaze rieisit eticke problem nech uz su windovsy aj s procesormi hociako nadupane .Na to aby si mohol riesit eticke problemy musis nutne zacat uvazovat v trojkovej sustave.
Podla mna clovek ma schopnost veci vnimat v trojkovej sustave-A teda ja pisem o tom ze medzi plus jedna a minus jedna je (musi byt ) stred -teda nula plus cela skala inych monosti od minusu do plusu.
Tak ako je vela farieb medzi ciernou ( prazdno teda- tma ) a bielou (plnost svetla ) ...uz si videl niekedy duhu ? ...hm ? ...
Kam zaradis to dieta ked jednoznacne zije ako parazit -lebo v dvojkovej sustave to nemam rieisenie.? Co s nim urobis ?
Kam zaradis mna ako parazita ? Co so mnou urobis ? Mam existovat alebo nemam-ked klasicka dvojkova etika jednoznacne hovori ze sa mam anihilovat.
Hm ?

14

Ivan | 5. března 2010, 20:49:27 | Upraviť | Odstrániť
Parazitizmus je v tomto svete úplne bežná vec, a je prejavom zla. Ja som roky chorý a napriek tomu pracujem. Z mojej práce (dane) žije ďaľší človek, takže prvý parazit. Tento parazit žijúci z mnou zarobených peňazí, ma potom ešte buzeruje, byrokratizuje a pokutuje, ak nevyhoviem jeho požiadavkám. Zo zákona povinne musím platiť zdravotné poistenie, z ktorého sú financovaný tí lekári a farmaceutické spoločnosti, ktorí nevytvárajú žiadne seriózne úsilie, aby ma vyliečili z mojej choroby, ktorá ma obmedzuje pri vykonávaní môjho povolania, z ktorého oni žijú. Je to najhorší stupeň parazitizmu, kedy parazit nie je ani natoľko inteligentný, aby udržal svojho živiteľa pri schopnosti ho uživiť.

15

Peter-enneagram | 5. března 2010, 21:08:02 | Upraviť | Odstrániť
tato myslienka ja paradna ...podciarkujem ju cervenou fxkou ...vdaka ivko ...
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
"Je to najhorší stupeň parazitizmu, kedy parazit nie je ani natoľko inteligentný, aby udržal svojho živiteľa pri schopnosti ho uživiť."

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

tak a teraz sa nazeriem halusiek s kapustou lebo som hladny ako posledna svina ...

Ozaj Ivan -Je hlad dobro alebo zlo ? Kam si to mam zatriedit ?

16

Ivan | 5. března 2010, 21:12:27 | Upraviť | Odstrániť
Otazka : Matke sa narodi totalne poskodene dieta. Cely zivot bude len vegetovat -teda jednoznacne bude zit ako parazit na ukor matky a neskor na ukor spolocnosti. Je to dieta Zlom ? -Vyjadri sa ... Alebo je nastrojom ako sa z matky (ak matka dokaze prijat takuto vyzvu "osudu " ) dokaze stat cez bolest ,hladanie ,utrpenie a namahu lepsia a uslachtilejsia bytost ?

To poškodené dieťa nemusí byť zlom, ale dôsledkom zla, z ktorým dieťa nemusí mať nič spoločné. Matka je ušlachtilou bytosťou už vtedy, keď si toto dieťa necháva, a nedáva ho do ústavu. Takže nestáva sa ušľachtilou až potom. Tá starostlivosť už je len dôsledkom jej ušlachtilosti, alebo dobra.
Takéto dieťa sa stáva parazitickým až vtedy, keď tú starostlivosť začne zneužívať, to znamená, že začne byť nevďačné za starostlivosť.

Ivan | 5. března 2010, 21:16:35 | Upraviť | Odstrániť
"Je to najhorší stupeň parazitizmu, kedy parazit nie je ani natoľko inteligentný, aby udržal svojho živiteľa pri schopnosti ho uživiť."

Toto sa bežne stáva v prírode, že parazit usmrtí svojho živiteľa a tým pádom aj seba, ale ako vidieť, nie je to nič neobvyklé ani medzi ľuďmi.