Téma: dávkovanie DMPS, DMSA, IV a orálna forma
prekladám pár vecí z tej 300-stranovej vedeckej monografie o DMPS, mne sa zdá ako zdroj najdôveryhodnejší a potom opierať sa o praktické skúsenosti ako sa zvykne to DMPS IV a DMSA IV zvyčajne podávať, ako sa to robí na klinikách (prečítať napr. brožúrku o chelácii tej kliniky, čo som uviedla), veľmi podrobné info mám k tomu v tej knihe od Muttera, je nová a tie informácie sú tam aktuálne. Z tej monografie:
Dávkovanie DMPS sa orientuje vždy podľa druhu a stupňa otravy.
Jedna kapsľa DMPS Dimaval (100mg) každý druhý deň alebo 300-600 mg DMPS týždenne pri dodatočnej substitúcii zinku, selénu, eventuálne železa.
Pri chronických otravách spravidla 200-400 mg DMPS/deň pred jedlom rozdeliť do troch dávok, je to o dosť viac ako doporučuje Cutler, to bude zase len systém pokus-omyl a každý si dávkuje podľa seba.
Jedna ampula 250 mg DMPS IV každých 6-8 týždňov.
Cutler odmieta jednorázové podávanie DMPS, pretože sa môže vyskytnúť nebezpečenstvo redistribúcie a tým zhoršenie symptomatiky. Doporučuje v prvom kroku najskôr 50-100 mg DMPS rozdelené na 3 dávky denne, terapia sa robí v intervaloch 4 až 14 dní DMPS a potom pauza 4 až 14 dní.
Vedľajšie účinky Dimaval IV:
príležitostne triaška, horúčka alebo kožné reakcie, ktoré po vysadení terapie zvyčajne zmiznú, dlhodobá aplikácia ovplyvňuje minerálnu rovnováhu, hlavne zinok a meď. Veľmi zriedka môže dôjsť k zlyhaniu obličiek ako následok uvoľnenej ortuti, veľmi zriedka u astmatických pacientov vyvolanie astmatického záchvatu, kardiovaskulárne reakcie – hlavne ak sa injekcia aplikuje rýchlo, zmena tlaku, nevoľnosť, závrat, slabosť, ktoré miznú v krátkom čase 5-10 min. po injekcii.
Vedľajšie účinky DMPS kapsle:
totožné ako u injekcií okrem tých kardiovaskulárnych reakcií pri IV podaní a zlyhania obličiek.
Ja by som to dávkovanie zhrnula asi tak, orálna forma DMPS podávať buď ako Cutlera ale každých 8 hodín alebo systémom jednorázových dávok.
U IV formy DMPS tu je to jasnejšie, v teórii vo viacerých zdrojoch píšu, že DMPS injekcie podávať v 6 a viac týždňových intervaloch (podľa subjektívneho stavu pacienta) , v praxi ale sa DMPS injekcie podávajú zo začiatku 1-2x do týždňa, dokonca 2-3 ampule naraz a zvyšovať postupne rozostup podľa subjektívnych pocitov až na raz za 6 mesiacov, čiže napr. prvé dva týždne každý týždeň 1 ampula, potom každé dva týždne 1 ampula atď. Na klinikách sa väčšinou podáva tak 30 infúzií (zloženie chelátorov a dávkovanie presne neviem) priemerne dokopy v období 3 až 6 mesiacov, čo prinesie zlepšenie stavu asi u 80% pacientov.
U DMSA IV by som postupovala ako u DMPS IV, ale by som ho podávala až po DMPS ako doporučuje Mutter, čiže najskôr DMPS a potom na záver chelačného procesu jemnejšie DMSA. Mutter používa len IV formu DMSA a podáva 2-3 ampule naraz, jedna ampula 250mg, DMPS podáva v úvodnej fáze 1-2x do týždňa, u ťažkých stavov ako ALS, skleróza multiplex aj každý deň, čo ale rozhodne nie je náš prípad.
V tej brožúre o chelácii píšu, infúzie sa buď podávajú systémom 3 dni terapia a 11 dní off ale väčšina pacientov dochádza na infúzie ambulantne 1-2x do týždňa v období 3 až 6 mesiacov.
z toho čo som sa dočítala, veľa ľudí robí tú chybu, že jednoducho užívajú malé dávky a to sa týka DMSA, chlorely a aj DMPS, u chlorely sú často nepríjemné stavy ale tie sa dajú práveže významne redukovať tými megadávkami až do 50 g denne, o tom píše Mutter, aj Klinghardt, lenže také dávky, čo oni doporučujú, to by na chlorele človek skrachoval a celkovo je chlorela slabý chelátor, to isté je aj pri DMSA, preto on vždy pichá aj dve tri ampule naraz, viac ťažkých kovov sa neuvoľní ale viac naviaže a vylúči z tela
Naposledy upravil: Scarlet (2009-12-27 16:18:14)