1

Téma: vnem

Podľa [[Ivana Vrzalu]], môže mať vnem tri základné charakteristiky: pozitívnu, neutrálnu a negatívnu. Tieto tri základy môžu mať ďalej vzájomne sa prelínajúce charakteristiky rôznej intenzity.
Negatívne môžu ovplyvňovať vnem ako fyzické, tak aj psychické zážitky. Z psychických napríklad konflikt, z fyzických toxíny v mozgu.

Tak toto som uviedol na wikipedii pod slovom Vnem. Predpokladám ale, že to moderátor zmaže hneď ako si to prečíta. Hold, nie som populárny ako Albert Einstein. Takže bude to aspoň tu, na našej stránke, kde to nikto nezmaže, predpokladám:-))

Ale ešte to trošku rozviniem do detailnejšej charakteristiky ohľadom toxínov v mozgu: Numb je film, ktorý videli mnohí z vás. Tí, čo nie, si ho môžu pozrieť tu http://www.megavideo.com/?v=QPOLQKX6 . Čo v preklade znamená NUMB?

Slovník:
sloveso   

1. stŕpnuť
   2. znecitlivieť
   3. stratiť cit
   4. strnúť
   5. zmeravieť
   6. umŕtviť
   7. ochromiť
   8. ohromiť
   9. omráčiť
  10. prekvapiť

prídavné meno   

1. necitlivý
   2. meravý
   3. tupý
   4. nehybný
   5. skrehnutý
   6. stŕpnutý
   7. strnulý
   8. umŕtvený
   9. otupený
  10. zmeravený
  11. znecitlivený
  12. ochromený
  13. mŕtvy

Takže ako uznáte, preklady tohoto slova vám nie sú cudzie, a takto nejako by ste charakterizovali svoje vnímanie. Alebo sa mýlim? Tak u seba určite nie, a predpokladám, že ani u vás nie. Skoro 40 rokov som Numb, a môžem vám povedať, že za tie roky som okúsil rôzne charakteristiky obsahu tohoto slova Numb. To čo bolo pred 35 rokmi bolo zlé, ale to čo je teraz, je katastrofa. Nechcem tu nikoho strašiť polstoročnicou Numb, ale stať sa môže všeličo. Vydržať to bez samovraždy je čin hodný hrdinu, o tom som presvedčený, aj keď sa to týka mojej vlastnej osoby a hovorí sa, že samochvála smrdí. No nech smrdí, ja to proste vnímam ako pravdu, nech si o tom myslí kto chce čo chce.
Ak vám niekto povie, že Numb je duševná porucha, tak mu neverte ani slovo. Nie je. Numb je fyzická porucha, doliehajúca na ľudskú dušu, a v tom je sakramenský rozdiel. Takže zásada číslo jedna znie? Duša nemôže byť chorá. Môže byť rozmaznaná, namyslená a lakomá, ale nemôže byť chorá. Ani Hitler nemal chorú dušu, len ju mal riadne zblbnutú.  Takže ako iste viete zo svojej vlastnej skúsenosti, tak vaša duša je v poriadku, je zdravá, len na ňu dolieha negatívny vnem. Ten negatívny vnem sprostredkuvávajú udalosti v mozgu a iných častiach tela, a mohli by sme tento vnem nazvať prezentáciou choroby cez vnem duši. Takže žiadna duševná choroba, ako by s obľubou povedali novodobí lekári, ale fyzická choroba doliehajúca na ľudskú dušu cez vnem. Ak vás tieto slová nudili, tak sa ospravedlňujem, ale neviem zaspať, tak aspoň niečo robím.

Apropo, prečo som spomenul práve Alberta Einsteina? Na wikipedii pod citátmi o vneme, bol napísaný práve jeho citát. Tak som zaň prihodil aj ten svoj.

* Pretože naša vnútorná skúsenosť sa zakladá na reprodukovaní a kombinácii zmyslových vnemov, koncepcia duše bez tela sa mi zdá prázdna a zbavená zmysluplnosti. (Albert Einstein)

* Hmotné telo nemusí byť jediným zdrojom vnemov, preto sa mi zdá koncepcia duše bez tohoto tela zmysluplná. (Ivan Vrzala)

Samozrejme že predpokladám krátku životnosť môjho citátu na wikipedii, lebo moja popularita sa s Albertovou nedá porovnať.

NAJVIAC ZO VŠETKÉHO MA ZAUJÍMA PRAVDA.